Hummerfiske på Käringön
NJUT AV HÖSTEN LÄNGST UT I HAVSBANDET - FÖLJ MED PÅ HUMMERFISKE
September och oktober är den absolut bästa tiden på året för skaldjur. På Käringön bedrivs fortfarande yrkesfiske efter havskräfta, krabba och hummer. Vi har förmånen att kunna handla dessa färska delikatesser direkt på bryggan.
Vill ni följa med ut på hummerfiske så går det utmärkt. Vi tar er med ut på havet och till de bästa fiskeplatserna vid Måseskär och utanför Vallerö och Tornö. Förutom att delta i själva fisket får ni lära er mer om hur humrarna lever och om västerhavet. Vi fiskar från rejäla båtar och anpassar turen efter väderlek. Flytoverall och flytväst finns att låna.
En vistelse på Käringön under hösten ger er möjlighet att känna in öns lugnt, något som brukar upplevas som väldigt välgörande.
Femrätters Hummermiddag
Under säsongen för hummerfisket serverar vi självfallet hummer på hotellets restaurang Käringöns Brygga. Det är fantastiskt att få arbeta med så fina och närproducerade råvaror. Våra duktiga kockar tillagar en femrättersmeny där huvudnumret är färsk svensk hummer. Ni som bokar vårt weekendpaket får även fredagens middag inkluderad. Efter ankomst fredag eftermiddag får ni träffa öborna som ofta närvarar på ö-krogens after work. Även vår härliga frukostbuffé ingår.
Hummerfisket - det är spännande på riktigt!
Våra rutinerade skeppare tar er med ut på havet där ni får delta i fisket efter havets kronjuvel - hummern. Förutom själva fisket får ni lära er mer om västerhavet och om hummerns liv på botten. Vi fiskar med vår egen båt IRIS och vid behov tar vi hjälp av våra vänner på Havsguiderna som fiskar med två rejäla båtar av märket Brandskär. Turen anpassas efter väderlek och deltagarnas önskemål.
Vi kan ofta genomföra fisketurerna även om det är lite busväder. Det finns gott om skyddade vatten innanför Käringön och Hermanö. Det är dock viktigt att kunna sätta av lite extra tid och planera för att hummerfisket vid behov kan behöva planeras om från ordinarie turer under lördagen till fredag eftermiddag eller söndag förmiddag. Tag med egna regnkläder, mössa, handskar och stövlar/kängor. Vid kallt väder tillhandahåller vi flytoverallar. Flytvästar ingår.
Hummern - denna mytomspunna varerlse
Hummer (Homarus gammarus) lever på 10–30 meters djup på klippbotten eller steniga bottnar. Längs svenska kusten förekommer hummer i Skagerrak, Kattegatt och norra Öresund.
Det är faktiskt ganska gott om våra västerhavshumrar. Förutom oss människor så har den fullvuxna hummern ganska få fiender. Även de mindre humrarna klara sig bättre nu när torsken inte finns i samma utsträckning som förr i tiden. Förr åt de stora torskarna rikligt med både hummer och krabba.
Hummern är mest aktiv på natten och den lever på steniga eller bergiga bottnar eftersom den har sina bohålor i klippskrevor. Den verkar trivas där sandbotten och stenbotten möts. Hummern har stränga temperaturkrav. Under 5°C äter den inte och vid 20-22°C dör den. För fortplantning kräver den minst 15°C och tillräckligt salt vatten. Honorna kan bära upp till 40 000 romkorn som vanligtvis läggs på sommarhalvåret.
Hummern bär på många olika pigment. De vanligaste är astaxantiner, som tillhör den kemiska gruppen karotenoider. Alla dessa pigment ihop gör att hummern ofta mörk/svart ut. När man kokar hummern förstörs det värmekänsliga proteinet som pigmenten är bundna till, då blir färgen helt plötsligt röd! De neonblå humrarna är mytomspunna och eftersom färgen beror på en mutation så är de extremt ovanliga. Den allra högsta vinsten i sammanhanget är dock albinohumrar, som är så ovanliga som en på 100 miljoner. Levande röda exemplar är också förekommande, enligt statistiken har bara ett djur av 10 miljoner den färgerna.
Hummerpremiären infaller klockan 07.00 den första måndagen efter 20 september varje år. Fritidsfiskare får fiska med max sex godkända hummertenor och yrkesfiskare med upp till 40 tenor. Fritidsfisket är tillåtet fram till sista november och yrkesfisket fram till sista december. En hummertina ska ha minst två cirkulära flyktöppningar med en minsta diameter om 60 millimeter placerade i den nedre kanten av varje rums yttervägg. För hummer gäller minimimåttet 9 centimeter, mätt från ögonhålans bakkant till huvudsköldens bakkant, så kallad carapaxlängd. Om carapaxlängden på hummern inte uppgår till minst 9 centimeter ska den genast släppas tillbaka i havet. Även honor som är rombärande, dvs har sina romkorn under stjärten, ska släppas tillbaka.